MUDr. Anna Matušková
Dni sa krátia. Tá zima prichádza tak rýchlo, že si ju ani neuvedomujeme.Naše čierne hodinky sa predlžujú. Slniečka je stále menej, po slnečnom dni prichádzajú dni dažďov, sychravej hmly a my pomaly v decembri už dožívame starý rok. Prikráda sa zima.Kruh sa uzatvára, periodicita roka sa opakuje.Predvianočný čas je poznamenaný zhonom a chvatom, hoci je to radostný chvat a trvá až do Štedrého večera. Vonku sneží .
Vianoce, Vianoce prichádzajú ,
Tešme sa priatelia…...
Vianoce sú sviatky lásky a štedrosti. Predovšetkým si zaobstaráme a ozdobíme stromček, izbu vyzdobíme vetvičkami ihličnatého stromu, na biely obrus vianočného stola položíme oblátky, orechy , med. Sadáme si k najradostnejšej večeri v roku.Jedna oblátka so symbolickou dávkou medu a už usilovné ruky prinášajú na stôl polievku. Najčastejšie to býva kapustnica alebo rybacia, či kyslá polievka z húb. Hlavným chodom je vyprážaný kapor so zemiakovým šalátom, pupáčky ( opekance) s makom, kompót so sušených sliviek, jablká, orechy, makovník a orechovník.
Na Vianoce opekance,
Na nový rok lokše.
Ján Kollár
Naše staré mamy chodili pred štedrou večerou počastovať kravy kúskom oblátky. Jednu oblátku vhodili aj do studne- aby v nej bola zdravá voda.Po večeri sme spievali koledy pod oknami susedov a priateľov . Dnes sa tento pekný zvyk udržiava už len málokde. Rozhliadnime sa trochu po niektorých európskych hlavných mestách a sledujme chute na Štedrý
večer :
Budapešť : vínová polievka, vyprážaná ryba , zemiakový šalát, makovník a orechovník.
Berlín : pečená hus s gaštanovou plnkou alebo s pečenými jablkami, zemiaky ,červená kapusta, vianočka, drobné pečivo
Paríž : polievka z rakov, šunka v aspiku, husacia pečeň, pečené baranie stehno, majonézový šalát , pomarančový krém
A na zemi pokoj ľudom dobrej vôle. Pretože nie je nič sladšie ako pokoj, a preto dajte nám
pokoj, vy všetci , ktorí si myslíte, že ste vyvolení spravovať a naprávať svet. Pokoj ľuďom na
zemi ... Karel Čapek ( (1923)
Rok sa blíži nezadržateľne ku koncu a už nakupujeme víno na silvestrovské pohostenie.
Samozrejme doma pri televízii.
Na silvestrovskú večeru sme pre vás pripravili bohatý jedálny lístok :
Aperitív : koňak alebo slivovica
Chuťovky so šunkou na špáradle
Hovädzia polievka s krupicovymi haluškami
Varené hovädzie s chrenom
Pečený bažant, špikovaný slaninou, so zemiakmi a brusnicami
Ovocný pohár so šľahačkou
Ementál- drobné kúsky , aby sa lepšie pilo
Čierna káva
A ešte malý test : viete ,aké víno sa k čomu pije ?
Biele vína s teplotou 10-12 st. Celsia- k studeným predjedlám, šunke, rybám, teľaciemu mäsu,
hydine, syrom.
Červené vína s teplotou 16 st Celsia- k divine
, biftekom a syrom s výraznou chuťou, ako je napríklad Niva(roquefort)
Šumivé vína s teplotou 6-8 st . Celsia - pri slávnostných prípitkoch, ale aj k chuťovkám
Varené víno som som už síce pil ako grog práve na Silvestra, ale pokladám za čosi neprirodzené
kaziť dobré prírodné vína varením . V silvestrovskú noc, ale ja v letných horúčavách pri Seneckých
jazerách mi veľmi chutí Bitter- horkastý nápoj s citrónom a chladenou sódou .
Aby sme prispeli niečim mimoriadnym, navrhnem vám pripraviť zlatý koktail/ ale radím vám - užite
len jednu porciu /:
Do pohára na šampanské nalejeme asi lyžičku pomarančovej šťavy a lyžičku pomarančového sirupu a dolejeme polosladkým šampanským, dobre vychladeným. Podávame so slamkou.
To by bolo teda všetko, aspoň to hlavné, čím by sme vás hostili od Nového roku do Silvestra . Nuž vyberte si z toho sami.
Predovšetkým vám prajeme
dobrú chuť a na zdravie ...!
Voda ženie mlyny a víno jazyky. / Povedačka o víne/
Bol raz jeden kráľ, ktorý víno miloval a ktorý sa veľmi nahneval, keď videl, že jeden z jeho dvoranov vlial do hrdla pohár vzácneho vína ako do suda.
” Pane, keď sa podáva také dobré víno, ako je toto, pozdvihne sa pohár vína k oku a obdivuje sa farba a iskra jeho, potom sa dopraje nosu, aby sa načuchal jemných vôní vína, potom sa vezme malý hlt na jazyk, víno sa nechá zahriať teplom úst, aby rozkvitla kytička jeho a cez nosohltan nám ešte raz zavoňalo. Dúšok sa prevaľuje po jazyku, aby jazyk, tento posledný sudca mal dôvod k súdu, kvapke vína sa dá možnosť skĺznuť do hrdla na zistenie, ako víno hrdlom prechádza, potom sa pohár odloží, nuž a potom sa o víne - hovorí !!!”
Pôžitkárom bol starý kráľ, škoda len, že tento znamenitý koštérsky poriadok neuzákonil !
Fr.Čebiš: Umění koštérské
Lúčime sa so starým rokom veršami básnika Jána Smreka :
Z mora do sklenice
Všetko je málo,
všetko veľmi málo,
čo životu som urval z pokladnice,
Lopatou plnou hrabem- sa mi zdalo
a ja som bral len z mora do sklenice.
Ján Smrek: Iba oči
Na pamiatku MUDr. Imricha Sečanského citované z jeho kuchárskej knihy z r. 1970
Pôvodcom je mikrób Bordetela Pertussis a s podobnými príznakmi B. Parapertussis. B. Pertussis sa množí na slizniciach…
Očkovací kalendár pre deti vo veku medzi 3 a 15 rokom života…
Obezita je charakterizovaná ako nadmerná hmotnosť spôsobená zmnožením tukového tkaniva v organizme. Podiel tuku v tele muža by..
Raňajky nám dodávajú energiu a živiny na správne naštartovanie denných aktivít. Pravidelné raňajky znamenajú lepší príjem…
Osem spôsobov ako liečiť keloidné jazvy.
MUDr. Anna Matušková
U každého človeka sa môžu hojiť rany po operáciách, alebo po úrazoch, dokonca po očkovaní, ako napríklad tuberkulóza , po akné..
MUDr. Anna Matušková
Dni sa krátia. Tá zima prichádza tak rýchlo, že si ju ani neuvedomujeme.Naše čierne hodinky sa predlžujú. Slniečka je stále…
MUDr. Anna Matušková
desí ma v poslednej dobe ako desí očkovanie detí moje rovesníčky, je pravda, že náš Santík nemal nikdy po očkovaní reakciu…
Katka
Táto infekcia sa najčastejšie objavuje na tvári, (okolo pier) alebo v ústnej dutine. Vyvoláva ju orálny HSV1 vírus, ktorý sa…
Marek Pršo
Chôdza. Beh. Objatie. Tak bežné veci a predsa pre niekoho nemožné. Nick Vujicic (28). Muž, ktorý sa narodil bez končatín…
Simona Kozinková
Noc čo noc sprevádzajú náš spánok. Komunikácia podvedomia s našou mysľou. To, po čom túžime, sa mnohokrát premieta do našich…
Simona Kozinková
Je tu začiatok školského roka a pre väčšinu z vás opäť nastupujú školské povinnosti. Ja som mala v pláne nastúpiť na vysokú...
Andy
Už pred rokmi som prestala používať hormonálnu antikoncepciu. Keď som žila v Anglicku dala som pichnúť 3 mesačná injekciu….
Tania
Raňajky nám dodávajú energiu a živiny na správne naštartovanie denných aktivít. Pravidelné raňajky znamenajú lepší príjem…
Admin
Som začínajúca lekárka vo Francúzsku a chcela by som sa podeliť so zaujímavou skúsenosťou. Jedným z dôvodov, pre ktorý som sa…
MD Alexandra Beaumanoir
Akútny zápal stredného ucha sa vo väčšine prípadov vylieči sám…
MD Alexandra Beaumanoir
Najčastejšou príčinou kombinácie zvracania a hnačky je akútna črevná infekcia - takzvaná gastroenteritída…
MUDr. Anna Matušková
Mnohí ľudia považujú za ideálnu čerstvú zeleninu zo záhrady, pričom čerstvosť je pri kúpe potravín významným faktorom…
Admin
Po ukončení prvého ročníka na univerzite som sa rozhodla stráviť leto pri mori a zároveň si tam zarobiť peniažky a zdokonaliť...
SImonka
Súostrovie večnej jari, neuveriteľnej rozmanitosti, kde každý zo siedmych ostrovov ponúka úplne iný a odlišný svet. Ak sú ...
Simona
Malária zabíja v Afrike jedno dieťa každých 30 sekúnd a medzi 1 a 3 miliónov ľudí ročne, (podľa odhadov WHO). Dve miliardy…
MD Alexandra Beaumanoir
Dovolenkári, ktorí vycestujú do tejto exotickej krajiny, hlavne tí čo ju navštívia po prvýkrát, by sa mali pripraviť na…
Simona
Pečeň (hepar), ako najväčšia žľaza ľudského tela, má v organizme všestranné funkčné zapojenie a je to život podmieňujúci orgán..
Marek Pršo
Exotický africký štát leží na severnom pobreží Guinejského zálivu. Močaristé, mangrovové pobrežie má dĺžku 800 km. Krajina…
SImona
NOVINKA